Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 08-31-2009, 12:06 AM
jmwilder jmwilder is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 5
sparse bundle error

I've upgraded to 2.6.1 and am trying to take advantage of the save to sparse bundle option. I'm running Snow Leopard. Unfortunately, I get the following error when I try to mount:

hdiutil: create failed - Operation not supported

Trying to save instead to a sparse image works fine. I'm backing up to a D-Link NAS (DNS-321) with EXT2 file system. Is the sparse bundle image incompatible with EXT2 or should I look elsewhere for the problem? Any ideas? Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-31-2009, 12:18 AM
djc djc is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10
I'm getting a similar error:

Code:
| 08:12:42 PM | Info | ......COMMAND => Preparing MBP
| 08:14:25 PM | Info |       hdiutil: create failed - Operation not supported
| 08:14:25 PM | Error | ****FAILED****: result=256 errno=22 (Unknown error: 0)
Buffalo LS-WSGL/R1 XFS
Reply With Quote
  #3  
Old 08-31-2009, 12:36 AM
sjk's Avatar
sjk sjk is offline
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Eugene
Posts: 252
That's a permissions error, possibly caused by SD! not setting a permission that's compatible with the filesystem you're storing the sparse bundles on. If you run ls -dl /path/to/file.sparsebundle in a Terminal shell and post the output here I can see what OS X thinks the permissions are.

A workaround might be to manually adjust the permission, manually mount the sparse bundle volume, then select the mounted volume as the SD! copy target. If you try that be careful not to reselect the sparse bundle filename as the target again because SD! might recreate it because of the permission problem.

Last edited by sjk; 08-31-2009 at 01:58 AM. Reason: typo
Reply With Quote
  #4  
Old 08-31-2009, 01:19 AM
djc djc is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10
can do, however I do not know how to specify the path correctly.

the NAS is named LINKSTATION and the share is called Backup. Not sure what I need to do in terminal to display the information you request for a remote drive. I'll play around and see what I can come up with for now.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-31-2009, 01:57 AM
sjk's Avatar
sjk sjk is offline
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Eugene
Posts: 252
I'm not familiar with the NAS naming conventions, but maybe the pathname to the sparse bundle would be something like:

/Volumes/Backup/file.sparsebundle

If you can't figure it out someone else with more direct experience can give you more step-by-step help. In any case I'm sure Shirt Pocket will have a fix for it (if possible) relatively soon.

Last edited by sjk; 08-31-2009 at 02:00 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-31-2009, 02:04 AM
djc djc is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10
That worked

there is no file in the directly as SD! can't create, but here is the output you asked for:

Code:
drwx------  1 djc  staff  16384 Aug 30 21:10 /volumes/backup
Thanks for your help!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-31-2009, 03:20 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,761
Send a message via AIM to dnanian
Are you able to create a sparse bundle on that volume with Disk Utility?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #8  
Old 08-31-2009, 03:24 AM
djc djc is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by dnanian View Post
Are you able to create a sparse bundle on that volume with Disk Utility?
No. Interesting...

Reply With Quote
  #9  
Old 08-31-2009, 03:24 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,761
Send a message via AIM to dnanian
Right. That's the problem. When you fix it so you can create a sparse bundle with Disk Utility, SuperDuper! will work too...
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #10  
Old 08-31-2009, 03:28 AM
sjk's Avatar
sjk sjk is offline
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Eugene
Posts: 252
Could it be that volume isn't being shared with enough permission?
Reply With Quote
  #11  
Old 08-31-2009, 03:29 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,761
Send a message via AIM to dnanian
That'd be my guess.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #12  
Old 08-31-2009, 03:30 AM
djc djc is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 10
Not sure why that is. I can create a sparsebundle on my desktop then drag it to 'Backup' and it copies just fine...

?
Reply With Quote
  #13  
Old 10-20-2009, 09:43 AM
trainbuffer trainbuffer is offline
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
same error

I'm getting the same error.

Using SD 2.6.1 on 10.6.1 backing up to a debian machine (ext3) running Netatalk and set up for Time Machine.

The first image from SD seems to run through fine, but when running a SD scheduled Smart Update, I get the error.

Anyone find out what error is?

Last edited by trainbuffer; 10-20-2009 at 10:01 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-21-2009, 10:24 PM
chill903 chill903 is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 4
I'm on 10.5.8, but I've been having the exact same problem:

| 08:14:56 PM | Info | ...ACTION: Mounting Upstairs iMac Archive
| 08:14:56 PM | Info | ......COMMAND => Preparing Upstairs iMac Archive
| 08:15:08 PM | Info | hdiutil: create failed - Operation not supported
| 08:15:08 PM | Error | ****FAILED****: result=256 errno=22 (Unknown error: 0)

It's been going on for weeks, and I can't find a way to get a sparsebundle to mount. (Running a Thecus 5200 NAS. I've attached via SMB and AFP, and neither will allow me to mount a sparsebundle in order to back up my machine.)

I have been using SuperDuper! and this NAS for two years, but it is just in the last month or so that I cannot get it to work.
Reply With Quote
  #15  
Old 10-21-2009, 11:53 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,761
Send a message via AIM to dnanian
Switch to a sparse image instead of a sparse bundle.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sparse Bundle Support Mr R. General 6 05-30-2009 07:46 AM
SD not unmounting sparse image volumes acronce General 1 09-14-2008 12:22 PM
Time Machine stopped working - SuperDuper involved? adriansmith General 18 02-20-2008 04:48 PM
Error Doing Smart Update to Sparse Image fredhoysted General 5 11-04-2005 08:22 PM
Panther to Tiger with a bootable Lacie external dombort General 20 07-25-2005 03:06 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.