Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 01-31-2006, 07:27 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
G4 won't boot from SD firewire backup

Hi, a new user here...

I have a PowerMac G4 mirror-door, dual-1Gb, OS 10.3.8 and am having no success in booting from the SD backup I've just made on a new LaCie FW400 Porsche drive. I've selected it as the startup drive in Sytem Prefs but the machine still boots from the internal drive, and when I restart with option held down the drive's icon does not appear.

Any advice greatly appreciated.

Thanks

Duke
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2006, 08:32 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Assuming you did a "Backup - all files" with "Erase, then copy" or "Smart Update", I'd suggest booting to Option-boot with the drive disconnected. Once you're at the drive selection screen, and the watch has turned to an arrow, plug in the LaCie.

Wait for it to spin up, then press the Refresh button. The drive should show -- select it and press the "-->" button to boot.

Let me know if that works.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2006, 10:00 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
hi Dave, thanks for the fast response.

Yes, when I made the backup I did a "Backup - all files" with "Erase, then copy" to the LaCie.

I've tried the startup procedure you described, but still no sign of the backup drive.

The LaCie I have has its own power supply, it's not bus-powered.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2006, 10:05 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Hm. Does the drive show up as a possible startup option in the Startup Disk Preference Pane?

To help me figure this out, please send the log for the run (just start SD!, open the log window and copy/paste) into the support email address: I'd like to take a look. Include a System Profiler report at the same time -- to do so, run System Profiler, choose File > Save and save to the default (XML) format. Archive (ZIP) the result and attach it to the email.

Make sure the drive is attached when you do that, too.

Thanks.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2006, 11:48 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
Does the drive show up as a possible startup option in the Startup Disk Preference Pane? - Yes, from the LaCie both the system folders for 10.3.8 and 9.2 appear!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2006, 12:01 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
OK -- so the system is there as it should be*(as your log indicated as well). What happens if you then select the folder as a startup drive?

If that doesn't work, I'd suggest heading to LaCie's site and checking for a Firmware update for the drive...
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2006, 12:44 PM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
It highlights ok, I click on Restart, and it boots from the internal drive. same thing happens with both the OSX and the 9.2 folders - it always boots off the internal OSX. I have also tried different cables and the other FW port.

The firmware on the (brand new!) LaCie needed updating - done. But I still can't get the computer to boot off it. Do I now need to create a fresh SD backup?

This Apple Knowledge base doc:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58606

...says G4 PowerMacs PCI graphics will not boot from a firewire drive. Can you tell from my system profile if this is my model - am confused..!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-31-2006, 04:31 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
No, yours is an AGP graphics machine, and it should boot fine.

I've looked over your profile, and over the log, and it seems that the drive itself is refusing to allow boot. The kernel logs a few hardware errors, and then gives up.

What exact LaCie drive is this?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #9  
Old 02-01-2006, 06:18 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
This is the drive:

http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=10383
Reply With Quote
  #10  
Old 02-01-2006, 09:02 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
It's possible that LaCie has changed and/or cost-reduced this drive, Duke. Here's what I'd try: please take your regular OSX install disc. Use that to install a copy of OSX onto the drive, and then see if it boots just by itself.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #11  
Old 02-01-2006, 11:21 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
Oh dear. I tried both my Panther install CD and the 10.2 CD that came with the G4 and both times when I came to select a destination disk the LaCie had a red octagon with an exclamation mark in it and the message "You cannot install Mac OSX on this volume. You cannot start up your computer using this volume."

I erased the LaCie and tried again but no joy.

I then attached the LaCie to my G5 10.4.2, started up from the Tiger install CD and got the same message. Have LaCie really made a range of drives that cannot be used as startups, or is this a rogue, I wonder?
Reply With Quote
  #12  
Old 02-01-2006, 11:30 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Are the CD/DVDs you're using the ones that came with the machine, or are they "standalone" discs? If they came with the machine, they might not install on anything but the internal drive.

But, it seems likely -- given the symptoms -- that the drive is trouble at least with that machine. Does it work for boot with a backup from the G5?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #13  
Old 02-01-2006, 12:08 PM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
The Panther disk is stand alone but the 10.2 and the Tiger came with machines. I'll try making a backup with the G5 and let you know tomorrow. Thanks for your continuing help, Dave.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-01-2006, 12:18 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Interesting. Well, I'm sure the Panther CD is doing a test that determines the drive isn't going to work... I wonder what the difference is between this Porsche Design unit and the others that work?
__________________
--Dave Nanian

Last edited by dnanian; 02-01-2006 at 12:18 PM. Reason: unrolled miserable convolution... sorry
Reply With Quote
  #15  
Old 02-02-2006, 06:36 AM
Duke Duke is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: London
Posts: 9
I made a backup onto the LaCie from the G5 and lo and behold - starting the G5 with the option key held, no sign of the LaCie. I then hooked to the G5 up a previous SD backup of the G5 on an Avastor drive - no problem, disk recognised, and started up fine.

Connecting the Avastor to the G4, the machine was perfectly happy to use the SD backup from the G5 as a startup disk. It all points to the LaCie drive being a total non-starter, as it were!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't boot from firewire disk negativeduck General 32 01-27-2008 03:54 PM
How to verify a Scheduled Backup? tuqqer General 3 12-06-2005 06:50 PM
(Zero-length) File caused SuperDuper to abort backup alancfrancis General 7 08-31-2005 10:42 AM
Backup won't boot dgough General 5 08-16-2005 06:04 PM
Smart Backup Error bill s General 20 02-04-2005 09:46 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.