Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 10-14-2006, 11:06 PM
JonJon JonJon is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2
Shrink a .sparseimage?

I have SuperDuper! update a .sparseimage on a FireWire drive but I noticed the image only grows larger, it never gets smaller... If I get info on my MacBook Pro drive, it only shows 40 gigs used but the backup .sparseimage is 60 gigs. At one point I DID have 60 gigs on the MacBook Pro drive but I since have deleted a lot...

I know I could create a brand new .sparseimage and it will be 40 gigs but that is incredibly time consuming. I just wonder if there's something that I don't know about that could make the current .sparseimage shrink?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-15-2006, 07:54 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,737
Send a message via AIM to dnanian
With the sparse image volume ejected, open the Terminal application and type:

hdiutil compact

(with a space after it), then drag the sparse image file into Terminal. That'll type its file name and path. Press Enter, and it'll recover the free space in the file and shrink the image.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2006, 09:51 AM
JonJon JonJon is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2
I totally forgot about the hdiutil console command...

Thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-15-2006, 10:16 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,737
Send a message via AIM to dnanian
You bet -- glad I could help shake the old info loose.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #5  
Old 10-24-2006, 08:57 AM
loosegroove loosegroove is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Texas
Posts: 21
Dave:

Is this something you could possibly offer as a checkbox option in SD? I suppose you could attach a script to the end of the sync but having a checkbox that offers to do it for you would be a nice touch.

--
Bronson
__________________
17" 1.83 GHz Intel iMac | 2GB RAM | 160GB HD | Mac OS X 10.5.6
Reply With Quote
  #6  
Old 10-24-2006, 10:22 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,737
Send a message via AIM to dnanian
Frankly, we think this is something the regular image code should be handling better. But we're considering various possibilities...
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to restore a .sparseimage backup from Windows to Mac over network? aschwabe General 5 08-14-2006 03:45 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.