Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 08-21-2006, 05:09 PM
edoates edoates is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 44
Firewire drive startup problem: OSX 10.4.7

I just erased (diskutility) a Firewire drive (both the "drive" and the "partition" on a drive (Wiebetech Duo-800(500GB)) drive which as booted successfully with Superdrive clones before.

But this time, no joy. The "dev" folder appears when I open the drive with Finder; as I understand it, this folder should be invisible for bootable drives.

I did a "smart" update to the newly erased drive with the "backup all files" settings.

The drive appears on the system preferences Startup preference panel, but not on the "option restart" list. When the Startup Preference is set to this drive, the gray startup screen shows the folder with the question mark icon, before booting from my internal drive.

Any clues as to what I've done incorrectly here?

Just before this, I cloned a safety (offsite) backup by just erasing the drive with DiskUtility, then backing up. It booted fine.

Ed
__________________
Ed
Reply With Quote
  #2  
Old 08-21-2006, 05:16 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,764
Send a message via AIM to dnanian
The "dev" folder appearing is actually expected -- OSX returns incorrect Finder flags and metadata for /dev when you're booted from the drive. Finder should hide it when you restart from it, though (and it won't hurt anything).

As far as a restart goes, Ed -- it's hard to say. Usually, if it doesn't show up at Option-boot, it's because:
  • The drive itself didn't spin up properly
  • The drive is partitioned with MBR (or GUID for a Power PC Mac)
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 08-21-2006, 06:01 PM
edoates edoates is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 44
"MBR?" "GUID?" I didn't set either of those "partition" options; in fact, I just "erased" the drive (no OS 9 drivers, case insensitive Mac OS Extended (Journalled)), then erased the volume.

Maybe I'll go back to zero again (yikes, another 1 hour full backup), and reset everything.

The computer in question is a G5 2.5 dual processor.

Ed
__________________
Ed
Reply With Quote
  #4  
Old 08-21-2006, 06:13 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,764
Send a message via AIM to dnanian
Don't do that, Ed. Select the drive (not volume) in Disk Utility, switch to the partition tab, and look at the bottom. What partition format does it say is used?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #5  
Old 08-21-2006, 07:06 PM
edoates edoates is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 44
Too late. I did check when I "repartitioned" that the option was set to Apple Partition Map; I didn't look at what it was set at before I hit the "partition" button.

So I'll let you know if all is OK again after the backup.

If it doesn't work again, is there anything else you can think of that I should check?

Ed
__________________
Ed
Reply With Quote
  #6  
Old 08-21-2006, 07:47 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,764
Send a message via AIM to dnanian
Yes. What I'd do is power everything off, including the FW drive. Then -- with the FW drive unplugged -- get to the Option boot screen and wait for the watch to change to an arrow.

Once there, plug in the FW drive and listen for it spinning up. Once up, plug in FW and refresh Option-boot: let's see if the drive shows up.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A SuperDuper Back Up Strategy Bagelturf General 3 09-09-2007 02:23 PM
Dupe to seperate internal drive problem ArsMoriendi General 9 08-14-2006 01:52 PM
Weird problem badlydrawnboy General 8 07-16-2006 04:17 PM
Long Hang While Copying BackerUpper General 4 06-12-2006 09:26 AM
Missing startup drive lg.hinz General 18 05-20-2006 08:48 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.