Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 09-18-2005, 04:35 PM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Sandbox/Disk Utility

I just upgraded to Tiger on Sandbox only. When attempting to verify permissions on Sandbox I continually get an error message:

Disk Utility Internal Error
Disk Utility has lost its connection with the Disk Management Tool and cannot continue. Please quit and relaunch Disk Utility.

I get the same message regardless of launching Disk Utility from Sandbox or Macintosh HD which are different versions.

There is no problem verifying/repairing Macintosh HD or Backup.
Could this possibly be something related to the Sandbox/ file sharing method?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-18-2005, 05:24 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
You definitely shouldn't be launching the one from Macintosh HD -- you should run the one from Applications/Utilities. What's weird, Bill, is that Applications/Utilities is *not* shared. The whole thing is copied, and thus would be updated by the installer directly.

I've upgraded to Tiger (literally) hundreds of times on a Sandbox, and haven't seen this before.

When you boot to Macintosh HD, does Disk Utility work properly? And, did you use Software Update to update your 10.4 (on the Sandbox) to the latest release?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2005, 07:38 PM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Dave

I booted from Macintosh HD and got the same result. I didn't use Software Update to upgrade to 10.4.2. I haven't used Software Upgrade since I started using SuperDuper several months ago.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2005, 08:14 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Same result as in the same error? I don't understand how that could be!

Have you done anything unusual here that you're not mentioning? If you were booted from the sandbox, I can't see how the system files on the original drive could have been changed!
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2005, 09:48 PM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
What I meant was that when booted from Macintosh HD I got the same error message when attempting to verify Sandbox permissions. Macintosh HD permissions verify/repair are normal. I didn't do anything unusual. Just upgraded from new CD and downloaded & installed 10.4.2 combo update. Updated some application programs also similarly. Everything else seems normal.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2005, 10:40 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Searching around a bit with Google shows that this is a pretty common error when Disk Utility has a problem -- I don't think it has anything to do with SuperDuper! at all. Try running the following at a Terminal command prompt:

sudo diskutil repairPermissions /

When you do that, what output do you get?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #7  
Old 09-19-2005, 06:47 AM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Here is what I got.

Last login: Mon Sep 19 06:44:51 on ttyp1
Welcome to Darwin!
[ip68-100-12-211:~] juliusso% Started verify/repair permissions on disk disk1s5 Sandbox
tcsh: Started: Command not found.
Determining correct file permissions.
buffer overflow!
[ip68-100-12-211:~] juliusso% Determining correct file permissions.
tcsh: Determining: Command not found.
[ip68-100-12-211:~] juliusso% buffer overflow!
tcsh: buffer: Command not found.
[ip68-100-12-211:~] juliusso%
Reply With Quote
  #8  
Old 09-19-2005, 08:11 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
Um: I don't think you did the right thing there, Bill. You want to copy and paste just this line:

sudo diskutil repairPermissions /

into Terminal. You seem to have copied and pasted something totally different -- the output from a repair permissions operation.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #9  
Old 09-19-2005, 08:36 AM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
I thought that's what I did.
I just now did what you prescribed, copied & pasted:

Last login: Mon Sep 19 06:45:46 on ttyp1
Welcome to Darwin!
[ip68-100-12-211:~] juliusso%
[ip68-100-12-211:~] juliusso% sudo diskutil repairPermissions /
Password:
Started verify/repair permissions on disk disk1s5 Sandbox
Determining correct file permissions.
buffer overflow!
Reply With Quote
  #10  
Old 09-19-2005, 09:37 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
OK, Bill.

The implication here is that you've got either a bad executable file or receipt, and that's what's causing the trouble. When the repair permissions part of OSX reads it, it gets confused and fails... and generates an error.

When the Disk Utility version sees this happen, it fails with that weird "disconnected" message. But the cause of that message is the failure of the underlying tool, and that cause of that is some file on your drive that's corrupted.

Figuring out what is going to be a challenge, though. We pretty much know it's not an OS executable or receipt, because it happens on both your upgraded sandbox and on your original drive (right?). So, it must be a 3rd party receipt or application.

The first thing I'd do to diagnose it would be to run Disk Utility or Disk Warrior on the drive and repair it. If that doesn't help, more radical steps will need to be taken.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #11  
Old 09-19-2005, 09:47 AM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Thanks Dave

I'll try to repair the disk. If not successful, I guess the best bet would be to erase Sandbox and reclone it. Then reinstall Tiger, etc. Do you agree?
Reply With Quote
  #12  
Old 09-19-2005, 10:00 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
I don't think so, because I think the problem originates on your Macintosh HD: you said it also happens when booted from there, right?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #13  
Old 09-19-2005, 10:12 AM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Yes it happens when I boot from Mac HD to verify/repair Sandbox. At the same time, when booted from Mac HD verify/repair of Mac HD or Backup performs normally. Do you still think the problem is on MacHD?
Reply With Quote
  #14  
Old 09-19-2005, 10:21 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,745
Send a message via AIM to dnanian
OK, that's different. This ONLY happens when you repair permissions on Sandbox, whether from Macintosh HD or from Sandbox?

If that's the case, I'd recreate the Sandbox and check it with Repair Permissions. If it's fine, reinstall Tiger on it. Then, immediately -- without updating -- check it with Repair Permissions.

Finally, use Software Update (don't do it yourself) to update Sandbox and check again.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #15  
Old 09-19-2005, 10:24 AM
bill s bill s is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 29
Ok Dave. Will do.

Thanks a lot.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Disk Utility problem after cloning macWish General 38 10-01-2005 01:08 PM
Disk errors repoted using SD yet Disk Utility works fine. s_dup General 5 08-22-2005 08:02 AM
Naming partitions using Mac utility Lee General 3 07-28-2005 12:44 PM
Right utility for me? uncommon crow General 3 06-20-2005 02:41 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.