Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 09-28-2016, 10:00 PM
klmorin klmorin is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 27
A clone that does not boot.

For a long time I used to make bootable clones of each of my Macs to USB 3 external drives.
For efficiency reasons I have now created a clone on an external SSD (in a USB 3 enclosure). But this clone does not boot my iMac (El Capitan).
I select it in the Preferences system, I'm told it will be used for the reboot, but ultimately it is always the internal SSD that boots.

Do you have any clues to help me understand.

Thank you.

Last edited by klmorin; 09-28-2016 at 10:06 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2016, 10:11 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,354
Send a message via AIM to dnanian
If you could, please send the log from the backup to me using the "Send to shirt pocket" button. Use "Error during copy" as the issue type, and I'll take a look.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 10-02-2016, 02:40 PM
klmorin klmorin is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 27
Reformatting the drive was the solution.
Thank you for help and patience.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-03-2016, 11:08 AM
ctucker10 ctucker10 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Savannah GA
Posts: 12
I'm experiencing a similar problem. The process completed with no errors but my system would not boot from the copy.

I was using an edited script...experimenting with excluding a couple of files/directories that (I hoped) would disable automatic syncing of Dropbox and Box Sync on the copy.

When the copy didn't boot I erased the external drive, not just the volume--I reformatted the whole drive. I started the process again, this time using the "Backup - all files" Standard Script.

Again, the process completed without errors, but I couldn't boot from the copy.

Some additional information: the source volume is a homegrown Fusion drive created from a 128GB SSD and a 1TB spinning disk. The destination is a 2TB direct-connected spinning disk. The connection is via FireWire 800 on a Mid 2011 Mac mini running macOS Sierra.

Also, I attempted all of this using Carbon Copy Cloner. I couldn't boot from its copy either. I think I have a hardware issue, not software. Any ideas for additional troubleshooting?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-03-2016, 12:22 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,354
Send a message via AIM to dnanian
What happens if you connect the drive with USB instead of FireWire? Does it show up in the startup disk preference pane? What about the Option+Power On boot menu?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #6  
Old 10-03-2016, 02:28 PM
ctucker10 ctucker10 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Savannah GA
Posts: 12
Yes, the drive appears in the Startup Disk PrefPane and when holding down the option key at startup. I'll answer the USB question when I get home.

Last edited by ctucker10; 10-03-2016 at 02:32 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-03-2016, 02:48 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,354
Send a message via AIM to dnanian
OK. Also, describe exactly what happens when you try to start up from Option+Power On.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #8  
Old 10-04-2016, 07:34 PM
ctucker10 ctucker10 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Savannah GA
Posts: 12
I reconfigured a couple of my external enclosures for USB instead of FireWire and successfully booted from my copy on the first try. (The volume with the bootable copy is connected via USB.)

My setup is a Mac mini with three external enclosures. Previously, all three enclosures were daisy chained to the FireWire port on the Mac mini.

Now, I have one enclosure connected a USB port, another enclosure connected to another USB port, and the third enclosure still connected via FireWire.

Not sure why my previous config doesn't boot in Sierra. It worked fine on El Capitan.

Thanks for the suggestion!
Reply With Quote
  #9  
Old 10-04-2016, 07:51 PM
ctucker10 ctucker10 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Savannah GA
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by dnanian View Post
OK. Also, describe exactly what happens when you try to start up from Option+Power On.
Option+Power On: after a short pause I'm presented with the option to startup from the main HD, the Recovery HD or, the bootable copy. I selected the bootable copy...the Apple logo and progress bar appeared.

I waited...I walked the dog...two hours later there was no progress on the progress bar.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-04-2016, 09:24 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,354
Send a message via AIM to dnanian
But it does boot on USB...?
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #11  
Old 10-05-2016, 01:41 PM
ctucker10 ctucker10 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Savannah GA
Posts: 12
Yes. It boots from USB.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-05-2016, 01:56 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,354
Send a message via AIM to dnanian
OK, good. So, yes, something about the new OS (or EFI) is preventing FW boot, but the backup seems to be fine.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
Reply

Tags
clone boot disk, ssd


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clone of Clone will not boot on new drive. fmlogue General 1 08-27-2011 05:39 PM
Boot SnowLeopard Mac w/Leopard clone? geiswood General 8 04-03-2011 03:45 PM
Windows equivalent to SuperDuper!? jreffner General 21 08-13-2009 06:36 PM
Can't boot from SuperDuper clone HD. HDH607 General 1 09-10-2008 09:50 AM
Unable to boot from clone backup after update tleveque General 1 02-06-2008 01:47 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.