Shirt Pocket Discussions  
    Home netTunes launchTunes SuperDuper! Buy Now Support Discussions About Shirt Pocket    

Go Back   Shirt Pocket Discussions > SuperDuper! > General

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 04-02-2013, 11:06 AM
Jim-st Jim-st is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Scotland, UK
Posts: 6
Replacing Mac HD means losing Recovery HD?

Hi-

My 2006 Mac Pro (Lion 10.7.5) has been having a few minor issues of late, and I've decided it's time to give it a new Mac HD boot drive. I used SuperDuper to back up my boot drive to my second drive (Mac HD Backup) some time back and ordered a new drive, which has been sitting on my desk for a few weeks now waiting for me to install it.

In the meantime, I've been booting from Mac HD Backup, so some of my docs and applications have been updated on the Mac HD Backup drive, but not on the "old" Mac HD.

I thought replacing the "old" Mac HD with a new HD would be be straightforward: first clone Mac HD Backup to the "old" Mac HD (as a precaution), then remove "old" Mac HD, replace with the new drive, name it Mac HD and again clone it off my (Mac HD Backup) boot drive. Then reboot from "new" Mac HD and business as usual.

However, when I went to start this process today, I discovered that SuperDuper had not copied the Recovery HD volume from my Mac HD to my Mac HD Backup. So I guess if I now install a new Mac HD and clone it from my Mac HD Backup, the Recovery HD will be lost for ever.

I know from Apple Support (http://support.apple.com/kb/HT4718) that I can download a new copy of Lion from the App Store and install it on an SDHC card, as an alternative to the Recovery HD partition on my Mac HD. Is this the best way forward? I've read in another thread here that SuperDuper will not clone the Recovery partition, but a bit of me would prefer to have the Recovery HD on an internal partition, where it "belongs"

Any comments or suggestions welcome

Thanks in advance

Jim
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2013, 11:17 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,357
Send a message via AIM to dnanian
Simply reinstall the OS from the App Store, Jim. Or, you can create a recovery disk on a thumbdrive (which means it'll be intact even if your drive is unbootable - a nice thing).
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2013, 11:36 AM
Jim-st Jim-st is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Scotland, UK
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by dnanian View Post
Simply reinstall the OS from the App Store, Jim.
To be clear, David - are you saying reinstall the OS from the App Store on my new drive after I've cloned old drive to new drive? And will this set up a Recovery HD volume on the new drive?

Jim
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2013, 11:53 AM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,357
Send a message via AIM to dnanian
Yep, at your leisure. You don't have to do it immediately, of course.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2013, 12:49 PM
Jim-st Jim-st is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Scotland, UK
Posts: 6
Snag being, of course, that SD will not back up the Recovery partition. So I'll still need the OS copy on an SDHC card, thumb drive or usb stick, in case the boot drive fails at some point....

Maybe, though, if I keep a bootable drive fully backed-up, I'll only ever need the Recovery stuff if both drives fail simultaneously - altogether not such a big deal if I just run regular SuperDuper backups. (In the event the whole thing dies, I've got Backblaze anyway)

So maybe I'm exaggerating the usefulness of the Recovery HD???

Jim
Reply With Quote
  #6  
Old 04-02-2013, 12:58 PM
dnanian's Avatar
dnanian dnanian is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2001
Location: Weston, MA
Posts: 14,357
Send a message via AIM to dnanian
Actually, no - you really don't. Because the recovery partition isn't required - these systems *also* have "Network Recovery", which can download and install without a recovery volume.
__________________
--Dave Nanian
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lion recovery partition Mark_42 General 28 10-24-2012 11:29 PM
No Recovery Partition luomat General 1 09-18-2011 05:33 PM
Does SD! clone the new Recovery HD partition in Lion? mrlatte General 16 08-10-2011 05:33 PM
Cloning MacBook Air Recovery USB stick? x509v3 General 0 03-06-2011 08:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.